вторник, 14 юни 2016 г.

Финансовата диета - цели и начин на употреба

Неотдавна известният финансов съветник и колумнист на „Вашингтон Поуст” Мишел Сингълтъри предложи интересна идея. Нов метод, който да ни избави от лошите финансови навици, които тровят живота ни. Методът е нещо като „бърза финансова диета”.
По време на въпросната финансова диета в течение на три седмици трябва да харчим пари единствено за жизнено важни покупки – разходи за дома, само най-необходима несложна храна и за лекарства, ако са необходими. Спазването на диетата ще ни помогне да осъзнаем минимума, който ни е необходим, за да живеем, и ще ни отърве от навика да харчим излишно... задълго или поне за известно време.

За кого е подходяща финансовата диета?


Ето информация за предварително обмисляне:

- Гладуваме финансово точно 21 дни. Три седмици – това е разумният период, през който можем да се съсредоточим върху реалните потребности, без да се поддаваме на желанията си. Ако съкратим срока – няма да успеем да формираме полезен навик. Ако гладуваме по-дълго, то ще подложим решимостта и волята си на излишно, безсмислено изпитание.


- Докато финансово гладуваме, не купуваме нищо, което не е необходмо за физическото ни оцеляване. Не ходим на фризьор, на кино, не посещаваме заведения, не купуваме подаръци, не купуваме дрехи, нищо, без което да не можем да продължим да живеем. Спазваме финансова диета. Три седмици. И не забравяме, че липсата на кафе и шоколад не са заплаха за живота.


- Плащаме само кеш. Оказва се, че парите се харчат значително по-забележимо, когато се плаща с налични, реални пари. Банкнотите и монетите са нещо като визуален спомен за решенията, които сами сме взели. Да влезеш в супермаркета и да купиш само хляб и яйца, означава да се прибереш с повече банкноти вкъщи, а това е приятно изживяване, което повдига финансовото самочувстие.


- По време на финансовата диета задължително трябва да се води дневник за разходите. Дали ще ги записваме в бележник или в едно от многото приложения за смартфон – зависи от навиците ни. Важно е да го правим с всяка касова бележка. Тези бележки ще ни дадат възможността в края на периода да анализираме разходите си и да разберем към кои покупки проявяваме някаква импулсивна склонност.


Разбира се, диетите не са подходящи за всеки. Финансовата диета не е изключение от това правило. Ако сами не поискаме да развием финансова култура, ако сами не осъзнаем плюсовете и минусите на подобна екстремална икономия за цели три седмици, то тази методика ще е само теория, от която нямаме нужда. Поне на този етап.


Да да вземем решение, ние трябва да съберем информация, тоест да обмислим плюсовете и минусите.   

Започваме с плюсовете.

1. Във всички случаи, ще обърнем внимание на дребните на пръв поглед, финансови подробности от ежедневието си. С други думи, ще станем по-съзнателни финансово. Примерно, всяко влизане за по едно кафе, в най-добрия случай, ни струва 5 лева. Ако си купуваме кафе всеки работен ден, то това са приблизително 120 лева месечно. Кафето не е жизнено необходимо, тоест ние ще спестим тези пари по време на финансовата си диета. Плюс първи: Финановата диета ще ни накара да осъзнаем къде и за какво реално харчим парите си. Тя ще ни помогне да опознаем финансовото си АЗ.

2. Финансовата диета е първата крачка по дългия път на финансовата култура. Ограничавайки разходите си в продължение на 21 дни, ние ще икономисаме немалка сума, която можем да насочим към по-умен разход – пътешествие, предмет, с който да спечелим повече средства или просто – за черни дни, тоест плюс втори: спестени пари.


3. Ще свикнем да се разплащаме кеш. Кредитните карти са сериозна заплаха за финансовата ни стабилност. Те изискват такава строга финансова дисциплина, че много хора изпадат в тежки ситуации, защото още не са я изградили. Плащането с парите от портмонето ограничава финансовата импулсивност. Кредитната карта е просто създадена, за да улеснява импулсивните покупки. Затова - плюс трети от финансовата диета – ще овладеем, или поне ще опитаме да овладеем импулсивната си природа и ще използваме по-рядко кредитната си карта.   


4. По време на финансовата диета, която все пак е ограничена във времето и ние знаем това, започваме да избягваме изкушенията. Нещо подобно правим, когато се борим с излишното си тегло: няма как да се натъпчем с въглехидрати, ако не сме купили шоколад или кутия сладолед за пред телевизора. Когато гладуваме финансово, просто не влизаме в сайтове за онлайн търговия, които обикновено ни изкушават с отстъпки, или заобикаляме много изгодните разпродажби в моловете. Както добре знаем, в тях не се продава нищо, без което не бихме оцеляли. Плюс четвърти – ще престанем да харчим пари за необмислени и ненужни покупки, които правим само, защото някой маркетолог твърди, че са ни изгодни.


А сега да разгледаме минусите.


Недостатъците на финансовата диета:

1. Минус първи: финансовата диета може да има лоши последствия. Разбира се, това зависи от човека. Ако след гладуване, не можем да запазим теглото си, а го увеличаваме, защото вече можем да се тъпчем отново, то с  финансовата диета ще е същото. Икономисаните пари ще се изпарят като разлята вода върху горещ асфалт. За 21 дни лошите финансови навици се отстраняват. Или не се отстраняват. Не обичам това заключение, но в случая то е най-уместно: финалът от финансовата диета е индивидуален. Няма смисъл да си отказваме във всичко и да пестим от всичко, но е разумно излишните разходи да бъдат коригирани.

2. Минус втори: финансовата диета няма как да реши всичките ни финансови проблеми. Ако сме затънали до ушите в дългове, ако ни виси ипотека и т.н. е безсмислено да очакваме положението ни рязко да се промени като с магическа пръчка. Въпреки това 3 седмичното финансово гладуване ще ни помогне да преосмислим финансовото си поведение и да планираме по-разумно бюджета си. Разбира се, без да забравяме, че финансовата свобода и в наши дни е солидна екстра и за нея трябва да се води дълга, упорита и постоянна борба най-вече със себе си.


Това са дори не толкова минуси, колкото рискове. Финансовото гладуване е краткосрочна мярка и, дори според създателя на тази мярка, не е препоръчително да се „гладува” повече от 21 дни.

Важно е дори не толкова да се спестят пари, колкото да се хванат онези „дребни” на пръв поглед разходи, които са като черна дупка в бюджетите ни. 21 дни, които да ни помогнат да преосмислим и да променим финансовите си навици.

Разбира се, и тази методика има своите тайни на успеха.

1. Да се научим да различаваме необходимото от желаното. Колкото хора има, толкова са и вариантите на критериите, според които различаваме необходимото от желаното. Познавам жени, които могат да убедят и дявола, че най-глупавата им приумица е изключително необходима за щастието и целият им по-нататъшен живот. И наистина – ако за едни скъпите слънчеви очила са желана приумица, то за други са жизнено важни за зрението им или са атрибут от код, който има важно значение за бизнес успеха им. Затова е важно да имаме честна позиция пред самите себе си и да създадем своя списък. Ако за себе си сме решили, че обедите в служебното кафене са по желание и са личен избор, а не жизнена необходимост, то ще ни е по-лесно да откажем на колегите си по време на три седмичната си финансова диета.

2. Разказваме за експеримента си. Далеч не всички наши познати и роднини ще разберат смисъла на нашето финансово гладуване. Някои ще се присмиват, други ще се чудят, но ние имаме нужда от малка група за подкрепа. Един или двама приятели, на които да разказваме за неуспеха или за успехите си. Ако пък успеем да открием сред приятелите си съмишленици, с които заедно да погладуваме финансово, то това е почти гаранция за успех.


3. Избягваме изкушенията. Ако сме фенове на онлайн шопинга, направо трябва да блокираме сайтовете, които имаме навика да посещаваме. Поне за 21 дни. И да се  постараем да не намерим нови подобни сайтове. (От известно време се опитвам да тренирам компютърна независимост, тоест да не стоя пред компютъра, без да имам конкретна работа, но това е друга тема.) Освен това, не забравяме, че същото важи за офлайн магазините, тоест не влизаме в молове, не гледаме витрини и т.н. Ако започнем да страдаме, гледаме календара и виждаме, че това положение няма да продължи цял живот, а още малко.


4. Мислим различно. По време на финансовото гладуване ще имаме повече време, през което можем да пренаредим гардероба и да открием куп забравени вещи. Ако, докато работим, сме свикнали да гризем нещо, то вместо да тичаме към автомата, можем да си донесем нещо откъщи. Кафенето може да се замени с разходка в парка и т.н. Изобщо креативността е важна и тук.


5. Празнуваме успеха. Краят на усилията трябва да се отбележи. Разбира се, не като изхарчим цялата икономисана сума. Най-добре е парите тържествено да се сложат в спестовна сметка или да се инвестират в нещо разумно и наистина ценно.


Финансовата диета не е чак толкова страшна. Въоръжени с тези съвети и, с фундаментална подготовка, може да се издържи 21 дни без да се харчи като по филмите. Цел са вдъхновяващите резултати. Методът на финансовата диета не е лекарство-чудо срещу навика да се пилеят пари, а само крачка към разбирането за финансова отговорност към личния бюджет.


Ако някой се навие - свиркайте, ще гладуваме колективно, за да живеем някога ето така:



Още по темата:

Три финансови Арр-чета за умни телефончета и още по-умни собственици

Техники, които могат да ни спасят от импулсивни покупки

Новият ми IPhone

Ако Ви харесват публикациите в блога, АБОНИРАЙТЕ се за нашия седмичен обзорен NEWSLETTER, в който винаги добавяме по нещо, което няма да намерите в блога. Ще го получавате всяка съботна сутрин. Ако не Ви хареса, винаги можете да отмените абонамента си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар