вторник, 14 юни 2016 г.

Три финансови Арр-чета за умни телефончета и още по-умни собственици

За да използваме банкнотите като салфетки, както прави героят на Уди Харелсън, първо трябва да ги имаме. :)) А, както ни повтарят напоследък умни хора, причината да ги нямаме винаги, не се дължи на доходите ни, а на психиката ни (и родителите ни). Според въпросните умни хора, един от начините да се променим, е да водим точна сметка на личните си финанси. 




"Водете точна сметка на личните си финанси." - толкова пъти съм го чела това, че ми беше втръснало. Да не говорим, че в представите ми хората, които записват какво харчат и какво получават, винаги имат образа на чичо Скрудж. Въпросната неправилна нагласа ми е от социализма - знам - но си я влача.
Ще си призная, че съм от хората, които са научени да живеят отделно от парите. Но сравнително неотдавна, при поредната си лична кампания по самоусъвършенстване, си смъкнах няколко приложения за водене на личните финанси. 
Склонността ми към ред и организираност ми помогнаха и този път, така че, честно казано, много ми хареса. 
Първо, най-накрая вече зная точно с колко пари разполагам (а казват, че това е първата крачка към богатството :)). Второ, намерих приложение на касовите бележки и дори ми прави впечатление, когато в някои магазини просто не ги издават. 
Трето, на базата на статистиките и баланса, които някои от приложенията правят, вече мога да си съставям реалистични финансови планове. Чудо!
Ясно е, че няма как да не ви разкажа за своя опит. И повярвайте, няма никакво значение дали мислите, че сте ОК с новите технологии - щом аз можах, можете и вие.
Финансовите приложения за смарт телефони (стават и за РС) са, предполагам, много. Аз имам опит с три и ще ви разкажа за тях.
В поредността на тестваните приложения има почти личностна градация. Започнах с най-простото - Financial Bookи, ако ви е за пръв път, а сигурно ще ви е, щом сте прочели до тук, горещо ви го препоръчвам като начало. Простичко приложение. Приходи, разходи...




 ...и възможност за съчиняване на лични категории и подкатегории. Много е удобно и заради възможността, ако някоя от категориите или подкатегориите не е била добре измислена (в началото се случва често), да се редактира или просто да се изтрие и пренапише.



Не ми е известно дали има вариант за Android, но за iOS, ето го линка, откъдето можете тутакси да го свалите, напълно безплатно, и да започнете да се самодисциплинирате финансово :)))



В един момент, след като понатрупах опит, във Financial Book ми стана тясно. Залипсваха ми възможностите за статистика, графики и т.н., или с други думи, веднъж просто попаднах на Dollarbird.



Концептуално в Dollarbird се работи с календар, в който вписваш приходите и разходите си. Приложението няма синхронизация с други ваши устройства. Оперира с една валута, тоест също като при Financial Book се вписват само цифри, а валутата е каквато си я изберете - само си я помнете. В Dollarbird можете да вписвате разходите си, избирайки с лекота съответната категория от графичните елементи, които са предвидени. Разбира се, можете да създавате и свои. Можете да планирате даден разход и да го поставите в режим напомняне. Изключително удобно приложение с много приятни месечни графики. Съдържанието им не винаги е приятно, но графиките са направени функционално много добре. Повече подробности можете да научите от видеото.



Dollarbird е елегантно, стилно приложение. Има го както за Android, така и за iOS.




От около месец преминах на Spendbook. Мисля, че ключовата дума в това приложение е бързина плюс екстрите на двете вече описани приложения.
Разбира се, скоростта с която дадено приложение ви позволява да вписвате нови данни, е от голямо значение, когато става дума за приложения, свързани с личните финанси. Ако вписването отнема повече от няколко секунди, дори няма смисъл говорим за Арр-чето. Да си купиш вафла за 15 секунди и да я записваш после минута и нещо, е смешно. Spendbook е перфектен избор за тези, на които им харесва да контролират личните си финанси, без да губят време.



Върху основния екран са отбелязани вашите приходи, разходите и последните ви плащания. Добавянето на каквото и да било става светкавично. Струва си еднократно да отделите време и да прецизирате категориите, които са създадени и са доста изчерпателни, но могат да се редактират. Те са на английски, но можете да си ги пренапишете на какъвто си искате език.
Жест нагоре отваря календара, в който можете да прегледате историята на разходите си. Можете дори да добавите снимка на някоя специална покупка.



Категориите с разходите са достатъчно много. Започвайки от храната и завършвайки с пътешествия и домашни любимци, но вие с лекота можете да добавите своя основна категория, както и да редактирате, изтриете или добавите подкатегория.




Можете, също така освен основния си акаунт, да прибавите допълнителни. Тази опция е много удобна за контролиране на бюджета при пътуване.





Освен всичко дотук Spendbook изготвя графики и диаграми, които изобразяват нагледно потребителските ви навици и разходи.



Може да се каже, че съм фенка на приложението и сигурно си личи.

Можете да си го смъкнете, натискайки:




За Android не го открих. Ако някой знае - да пише в коментарите, тутакси ще добавя информацията.

Още по темата:

Финансовата диета - цели и начин на употреба

Край на стреса

Техники, които могат да ни спасят от импулсивни покупки


Ако Ви харесват публикациите в блога, АБОНИРАЙТЕ се за нашия седмичен обзорен NEWSLETTER, в който винаги добавяме по нещо, което няма да намерите в блога. Ще го получавате всяка съботна сутрин. Ако не Ви хареса, винаги можете да отмените абонамента си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар