сряда, 6 юли 2016 г.

Запознайте се: отвратителният Pantone 448C

Наистина, запознайте се, защото скоро ще го виждате все по-често.
За никого не е тайна, че цветовете влияят върху емоциите ни. Един цвят предизвиква радост и прилив на енергия, други ни правят сънливи и потиснати. Никога не бях мислила за това дали има цвят, който да предизвиква отвращение. Вие сещате ли се за такъв?

Оказа се, че има такъв противен, гнусен, отвратителен цвят и, че той дори може да бъде използван с конкретна цел.
Сравнително неотдавна австралийското правителство поръчва на компанията “GfK Bluemoon” да определи най-непривлекателния цвят за човешкото око. По време на многото изследвания и анкети постоянно “побеждавал” един и същ цвят.
Неговото име е…
Неговото име е…
Неговото име е…
Pantone 448C, ти победи! 


Едва ли има човек, който да не е съгласен, че тази смес от блатна каша и екскременти изглежда гнусно.
Сигурно ви е интересно защо му е притрябвало на австралийското правителство да прави толкова странно и безсмислено изследване. Отговорът е простичък. С помощта именно на този цвят в Австралия имат намерение да се борят с тютюнопушенето.

Според резултатите от друго изследване, използването на Pantone 448C при оцветяването на опаковките на цигарите води до прогресиращо намаляване на продажбите им. Като допълнение към отвратителния цвят на опаковката, който трябва да заема не по-малко от 60% от цялата опаковка, производителите на цигари ще бъдат задължавани да използват само стандартни шрифтове и само на определени места. Кутиите ще изглеждат приблизително така:


Звучи ви странно и очаквате тази идея да не стигне скоро до нас? Не бъдете такива песимисти/оптимисти (в зависимост от това дали пушите или не :)). Въпросната идея и възможностите за нейното прилагане вече се разглеждат във Великобритания и в още няколко европейски държави. И - дори повече - на 31 май (Световен ден за борба с тютюнопушенето) СЗО призова всички държави да разгледат регулациите си по отношение на използването на дизайна на кутиите за цигари, именно според цитираните изследвания.

Така, че имаме всички основания да очакваме в близко бъдеще дизайнът на цигарените кутии, оформен с “най-отвратителния цвят на света” да стигне до рафтовете и на нашите магазини.
Дали подобна мярка ще намали броя на пушачите - ако имате мнение по въпроса, напишете го в коментарите.

Ако Ви харесват публикациите в блога, АБОНИРАЙТЕ се за нашия седмичен обзорен NEWSLETTER, в който винаги добавяме по нещо, което няма да намерите в блога. Ще го получавате всяка съботна сутрин. Ако не Ви хареса, винаги можете да отмените абонамента си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар