четвъртък, 23 юни 2016 г.

Митовете, които саботират кариерата на поколението АзАзАз

В последно време все повече се дискутира темата за поколението АзАзАз, тоест Милениум-поколението, родено между 1980 и 2000 година. Те наистина са различни. Достатъчно е да имате един ярък представител на въпросното поколение вкъщи, за да знаете, че са особени хора. С всичките си екстри, плюсове и минуси.




Конкретни данни ще намерите в статията, към която съм дала линк по-долу, но за да можете да насочите Милениум-детето си, запознайте се с основните заблуди, които им пречат да се развиват.

Разбира се, от голямо значение е, че през 2020 г. именно това поколение ще осигури 50% от трудовите ресурси.В същото време, по данни на PwC едва 22% от Милениум-поколението имат желание да учат, 65% от тях в същото време искат да имат условия за постоянно кариерно развитие, и 59% държат да получават висока заплата. И последно: 91% от Милениум-поколението са убедени, че ще живеят по-добре от родителите си. Как ще стане и дали ще стане?

Според специалисти в областта, 8 са основните заблуди, които рушат кариерата на младите специалисти от Милениум-поколението. За да успеят, те трябва да спрат да вярват в тях.

Заблуда № 1: когато си на 20 години е невъзможно да планираш каквото и да било.
Българското Милениум-поколение преживя заедно с родителите си два сериозни икономически труса - кризите през 1997 и пред 2008-2010 г. “Шоковата терапия”, безработицата, политическите трусове, постоянните законодателни промени и т.н. - Милениум-поколението буквално израсна във вулкана от несигурност и нестабилност. Естествено е, че планирането на бъдещето им се струва пълна загуба на време - та нали всичко може да се промени във всеки момент. Това е сериозен дефицит, защото именно на 20 и нещо се поставя основата на целия бъдещ живот. От избора на 20-25 годишните по отношение на университета, мястото, където живееш, човекът, с когото живееш и т.н. в голяма степен зависи как ще живееш през следващите десет години.

Заблуда № 2: трябва да разбереш какво искаш.
Повечето представители на Милениум-поколението са убедени, че преди да започнат да си търсят работа, първо трябва да са наясно какво искат да работят. При това въпросната издирвателна дейност може да отнеме години.
В същото време всички знаем, че известните и успешни хора в младостта си не са подбирали с какво да си изкарват прехраната. Примерно, Брат Пит преди да стане холивудска звезда, е работил като шофьор, като доставчик на мебели, и дори, облечен в костюм на кокошка, е канил минувачите в ресторант. Представителите на Милениум-поколението трябва да осъзнаят, че дори най-скучната работа е личен опит, който във всички случаи ще им бъде полезен в бъдеще.

Заблуда № 3: можеш да правиш, каквото си искаш.
Заради постоянно стресираните си, заети с оцеляването на семействата си, родители, Милениум-поколението израстна ненадзиравано, неназидавано и доста свободно. На тях им се струва, че всичко точно така и трябва да продължава: светът е в краката им, възможностите са безгранични и можеш да правиш, каквото си решиш. А всъщност, дори поколението АзАзАз е ограничено от своите (на този етап доста скромни) знания, навици и опит. Освен това усещането за “безкрайни възможности” често кара хората да се хвърлят от една идея към друга, разпилявайки се в много посоки и без концентрация в нито една.

Заблуда № 4: идеалната работа е твоето хоби.
Самата дума “работа” предизвиква у повечето 20+ хора не много приятни асоциации - ежедневен офис-затвор, ставане рано и злобни шефове. Поради тази причина все повече представители на Милениум-поколението мечтаят да бъдат “свободни артисти”, “свободни художници” и т.н., превръщайки увлеченията си в бизнес.
Те забравят, или никога не са знаели, че всяка работа (дори толкова “лесна и несериозна” като манекенството) е тежък труд и, за да постигнеш успех, трябва ама мнооооого да работиш и то в една посока. Освен това, хобито често не е особено рентабилно занятие, а някои хобита (като скачането с въже от мост, примерно) изобщо няма как да бъдат монетизирани.

Заблуда № 5: аз имам още много време.
На младите хора винаги им се струва, че пред тях има цяла вечност. Време за всичко. Те, а и ние, постоянно отлагат нещо за по-нататък. Бързат да стават възрастни, но не бързат да правят и да поемат отговорност. Дори, когато си на 20, времето е ограничено - в следващите 10 години трябва да се свърши толкова много: да изучиш, да опиташ, да пътуваш, да усетиш, да преживееш и т.н. - колкото повече, толкова по-добре.

Заблуда № 6: ако не ти харесва работата - махай се.
Едни от най-характерните черти на Милениум-поколението е тяхната дързост и импулсивност. По всяко време са готови да ти покажат среден пръст и да тръшнат вратата при най-малкото препятствие или трудност. Някак си трябва да научат, че преди да приемат подобно решение, първо трябва да се зададат няколко въпроса:
- Защо не ми харесва тази работа?
- Правилно ли правя всичко?
- Защо избрах да работя тук?
И не на последно място да се замислят за това достатъчно ли са спестяванията им, за да не работят известно време и да не се налага да увиснат на врата на родителите си.

Заблуда № 7: ако шефът е гадина - махай се веднага.
Поради причините, за които вече стана дума, Милениум-поколението не понася някой да им казва какво да правят, да ги назидава или да им прави забележка. Особено пък шефът. И особено пък гадния шеф. Много от 20-годишните момчета и момичета са убедени, че разбират някои неща по-добре от другите, и мнението им е по-важно от това на останалите, и поради тази причина нямат никакво намерение да търпят капризите на шефа си. В същото време, работата в определена компания може да даде толкова много (средства, опит, връзки), че на шефа или на прекия мениджър не си струва да се обръща внимание. Да не говорим, че има шефове, които така каляват характера, че след това оцеляваш навсякъде.

Заблуда № 8: аз съм достоен/достойна за най-доброто.
Милениумите много често имат по-високи очаквания. Те считат, че работата трябва да се адаптира към тях, а не те - към работата. Нали са достойни за най-доброто. А всъщност, работодателите не са техни родители, нито имат за цел да ги отглеждат. По никакъв начин не са и задължени да променят условията на труд за всеки нов 20-годишен свой сътрудник.

Още по темата:
Поколението АзАзАз или защо съвременното поколение е обречено на провал

Ако Ви харесват публикациите в блога, АБОНИРАЙТЕ се за нашия седмичен обзорен NEWSLETTER, в който винаги добавяме по нещо, което няма да намерите в блога. Ще го получавате всяка съботна сутрин. Ако не Ви хареса, винаги можете да отмените абонамента си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар