четвъртък, 2 юни 2016 г.

1+50 крилати мисли от китаец и руснак за бизнеса и хората

Кратки и любими мисли на двама души, формулирани от личния им опит.

Джак Ма, основателят на Alibaba:



Най-трудно се задоволяват бедните.
Ако им дадеш безплатно, мислят че е капан.
Ако им кажеш, че е малка инвестиция, те ще кажат, че не може да се изкара много.
Кажи им да вложат много, ще кажат няма пари.
Кажи им да опитат нови неща, ще кажат нямат опит.
Кажи им това е традиционен бизнес, ще кажат трудно е да се пробие.
Кажи им, че е нов бизнес модел, ще кажат че е МЛМ.
Кажи им да отворят магазин, ще кажат, че е заробващо.
Кажи им да стартират нов бизнес, ще кажат, че нямат познания.
Те имат нещо общо: Обичат да се допитват до Гугъл и да се вслушват в съветите на приятели, които са също толкова отчаяни като тях.
Мислят повече от университетски преподавател и правят по-малко от слепец.
Просто ги попитай, какво могат да правят. Няма да могат да отговорят.
Моето заключение: Вместо сърцата ви да бият по-бързо, защо просто не действате малко по-бързо? Вместо да мислиш за нещо, защо не направиш нещо?
Бедните хора се провалят поради една обща черта: целият им живот е свързан с Чакане.


Александър Журба:

1. Животът и бизнесът се състоят от огромно количество скучни, досадни и банални ангажименти. Когато се справиш с тях, изведнъж се получава онова, за което не те е срам да дадеш интервю.

2. Маслоу е бил прав - хората са различни, но искат едно и също.

3. Много по-трудно се създават реалните ценности, по-лесно се създава тяхната привидност. За второто ви е достатъчен добър ПР и много фантазия. При първото обикновено е по-сложно - там има цифри.

4. Хората са мързеливи. Те не искат да мислят, да проверяват, да се развиват и да се подготвят. Да не довършат работата си, да не догледат, да загубят какво ли не, поради това, и едва впоследствие да го направят както трябва - за повечето от тях е за предпочитане, пред възможността да свършат всичко, както трябва, от самото начало.

5. 99% от хората нямат никакви способности. От останалия един процент - 99% се занимават с неща, които не са интересни за теб. С останалите, в случай, че съвпаднат много случайни фактори, можеш да реализираш велики дела!

6. Най-добрият начин да започнеш да контролираш живота си е постоянно да си задаваш двата въпроса: “Наистина ли ми трябва това? Защо ми е?”. Отначало е болезнено и страшно, но после идват редът и яснотата.

7. Щастието не е радост. Щастието е липса на нещастия.

8. На всички им е през оная работа. Реално никой не се интересува от това как изглеждате, с какво се занимавате и като цяло как живеете. Най-лесният начин да се убедите в истинността на това твърдение е да излезете по чорапи и сандали. Светът ще продължи да съществува, както е живял преди това, и за вас светкавично ще забравят.

9. Когато приемеш факта за съществуването на смъртта и се смириш с него, то всички останали проблеми изглеждат абсолютно незначителни. Познавайки и разбирайки тъмните страни на обществото, можеш много по-лесно да цениш онова, което имаш. Джобс е бил прав.

10. Можеш да живееш, контролирайки емоциите си и вземайки разумни решения. В това няма нищо нечовешко.

11. Всички съществуващи специалисти - са високообразовани познавачи на “закона на Ом за веригата в апартамента на Иванови в девет и половина вечерта”. В дома на Петрови, обаче, и сутринта - всичко е съвсем различно. Там и тогава дори не могат да видят цялата верига.

12. Рисковете на предприемачеството са силно надценени. Най-големият реален риск - това е да станеш на 60 години и да осъзнаеш, че през целия си останал живот ще се наложи да живееш само с пенсията. Която нямаш.

13. Всичко се променя. Винаги всичко се променя. Няма по-голяма глупост от това да се опитваш да спреш промените, вместо да се адаптираш към тях. Най-ценното качество в един човек - това е способността му да се променя.

14. Най-добрият начин на обучение е да помагаш на професионалист. Малко по-лошият е да пробваш сам, без да те надзирава знаещият. Теорията може да се използва само като хипотеза, която трябва да се провери в практиката.

15. Знанието на основните принципи спестява необходимостта да се знаят повечето факти.

16. Истината не съществува. Всичко зависи от това дали продавате или купувате.

17. Властта не се дава, тя само се взема!

18. Опитът е по-важен от връзките. Връзките са по-важни от парите.

19. Всички проблеми и всички възможности се намират единствено в съзнанието на хората.

20. Хората се променят единствено, ако промяната я изискват външните условия. Колкото по-голяма промяна е необходима, толкова по-силни и непреодолими трябва да бъдат условията. Най-сигурният начин да се промениш, е да поставиш сам себе си в условия, в които просто няма как да не се промениш.

21. Най-добрият начин да изживееш дните си е като си поставиш голяма, почти недостижима цел и се движиш към нея през целия си живот. Всичко останало ще се допълни само.

22. Сексът, нецензурната лексика, късите панталонки или дори липсата на диплома изобщо не пречат да се върши сериозна и голяма работа.

23. В живота съществуват само два пътя - тежък и грешен.

24. Продължителният успех не идва бързо. Или, или, но не и заедно. Бизнесът е маратон.

25. Инстинктите не могат да бъдат игнорирани, от тях трябва да се черпят сили.

26. По-добре е да направиш и да съжалиш, отколкото да не направиш и да съжалиш.

27. Трябват ти толкова пари, колкото са ти достатъчни, за да спреш да мислиш за тях.

28. Телефонът, дрехите и колата абсолютно нищо не говорят за финансовите възможности на даден човек - за тях реално говорят само банковата сметка и счетоводният баланс. При това нула в банковата сметка е по-добре от дългове.

29. Невъзможно е да предскажеш как ще се държи даден човек в екстремална ситуация. Разстоянието между видимото благополучие на ежедневието и екстремала е много кратко. Единственото, което тревожи и занимава хората, попаднали в екстремална ситуация - това е личното оцеляване и благополучието им.

30. Отрицателният имидж е по-добър от това да си просто неизвестен.

31. Разликата между безсмисленото упорство и пророческата твърдост се състои единствено в резултата, който следва след второто. Но обикновено хората се предават преди да започнат.

32. Зад всеки фантастичен успех на 25-годишните Цукербърги стоят 5-6 50-годишни мъже с очила и костюми.

33. Думите почти нищо не значат. Важни са само делата.

34. Най-добрият начин да спестиш пари при разпродажба е да не купуваш нищо въобще. Реалната потребност на хората от вещи и услуги е силно надценена.

35. Опитът не се измерва с години, а със събития.

36. Най-сигурният начин да се сдобиеш с много и полезни връзки е да бъдеш полезен.

37. Ако имате нужда от отпуска в работата си, то значи това не е работата, с която наистина искате да се занимавате.

38. Ако сте най-умният в стаята, то това не е стаята в която следва да се намирате.

39. Да бъдеш честен в дългосрочна перспектива е изгодно. Честта трябва да се пази отрано.

40. С повишаването на сложността на задачите, които решавате, трябва да се повишава и количеството на свободното ви време, което отделяте, за да си почивате. А количеството задачи трябва да се стреми към единица.

41. Самотата е ужасна само за този, който не е опознал и не е приел себе си.

42. Хората не връщат дълговете си. Не давайте назаем повече, отколкото сте в състояние просто да подарите.

43. Хората, които постоянно се развиват и израстват, нямат криза на средната възраст. Те са в перманентна ежедневна жизнена криза.

44. Когато ви се прииска да ударите с пръчка малко пале, то не е лошо да си припомните, че то може: 1) да запомни това и 2) да се превърне с времето в голямо, силно куче с остри зъби и бърза реакция.

45. Когато замениш свободата и перспективите си със салам, някога ще дойде ден, в който няма да имаш нито свобода, нито перспективи, нито салам.

46. В прошката няма никакъв смисъл. По-лесно е изобщо да не се обиждаме на никого. Никой не е задължен да съответства на нечии очаквания.

47. Успехът не е алтернатива на неуспеха. Успехът е това, което идва след серия от неуспехи.

48. Чудесата наистина се случват, но с други хора. Своите чудеса ние сме длъжни да подготвим внимателно и отрано.

49. Моите права свършват там, където започват правата на другите. По-добре е да имаш един равен партньор, отколкото много роби и господари.

50. Във всеки един момент можем да се обърнем 10 години назад и да си кажем: “тогава имаше толкова много възможности, не като сега”. Във всяка страна има милионери и милиардери, тоест в настоящето възможности има винаги и навсякъде.

Ако Ви харесват публикациите в блога, АБОНИРАЙТЕ се за нашия седмичен обзорен NEWSLETTER, в който винаги добавяме по нещо, което няма да намерите в блога. Ще го получавате всяка съботна сутрин. Ако не Ви хареса, винаги можете да отмените абонамента си.


Още:
Пет начина да избегнем импулсивните покупки


Няма коментари:

Публикуване на коментар