вторник, 21 юни 2016 г.

Покори страха си


Мисля, че няма човек, който в определени моменти от живота си, да не е изхвърлял камари с вещи. Вещи, които преди това е пренасял, сгъвал, подреждал, бърсал праха им и т.н. В моментите, когато искаме да улесним живота си, или да направим някаква по-сериозна промяна, ние разгъваме рулото с торбите за боклук и започваме.



Въпреки подобни офанзиви, общата картина рядко се променя задълго: обикновено до няколко месеца освободилото се място е запълнено с нови парцали, нови дрънкулки, нови шишенца и т.н.
Причина за това са страховете ни. Популярният блогър и психолог Лео Бабаута ги анализира и разказва как могат да бъдат победени, ако поискаме.

Донякъде затрупването с вещи се дължи на мързела от типа: “Ще се заема и някога всичко ще подредя”, но реалната причина да искаме да имаме все повече и повече - това са нашите страхове. Именно страховете ни карат да се вкопчваме във вещите, от които всъщност нямаме нужда. Ето няколко примера:

- Приготвяте се за път. Багажът ви е твърде обемен, но вие се опитвате да вмъкнете още и още - ами, ако потрябва. Страхувате се, че ще се нуждаете от нещо, а няма да го имате. Това е страхът от несигурността и неизвестността. Именно този страх ни кара да купуваме повече, отколкото ни е необходимо за дадено мероприятие, личен празник или пътуване. Този страх ни кара да трупаме вещи, които почти не използваме и т.н.

- Пазите специализирана литература или китара, на която не можете да свирите, и се надявате, че някога ще се захванете и с “това”. Не се разделяте с тези вещи, защото ви се струва, че ще загубите надеждата си някога да станете човека, който искате да бъдете. Това е страхът да не сме по-лоши, отколкото сме в действителност.

- Или друго - пазите вещи, картички, карти, билетчета, които нещо ви напомнят, защото не искате да загубите спомените си. Всъщност, вие се страхувате да не загубите любовта или отношенията, които въпросните вещи символизират.

Списъкът може да бъде много дълъг, защото почти всички вещи, които не са абсолютна необходимост (дом, легло, базов гардероб, храна, лична хигиена  и т.н.), ние купуваме и пазим, от страх.

Ние не познаваме и не се справяме със страховете си и затова искаме вещите да ни успокояват. Вещите да ни освобождават от страховете и тревогите ни, за да можем да се чувстваме по-подготвени, защитени, уверени в утрешния си ден.
Разбира се, вещите не изпълняват нито една от тези функции, нито пък това им е предназначението. Ние се надяваме, но надеждата често е само начин да излъжем сами себе си. Докато не се справим със страховете си, ние ще купуваме все повече и повече, ще продължаваме да се страхуваме, и ще продължаваме да купуваме. Тази въртележка няма край.

Какво е решението? И изобщо има ли го?

Решение има. И, разбира се, зависи от нас.
Ако успеем да победим част от страховете и тревогите си, то повечето вещи няма да ни бъдат нужни. Ще можем да контролираме покупките си, ще освободим пространство в дома си, ще направим живота си по-компактен, дори минималистичен, тоест по-свободен, по-пълен, по-интересен.

Какви са стъпките?
- Като начало трябва да обърнем внимание на страха. Да признаем, че страхът мотивира постъпките ни. Да признаем тревогите, вълненията си, несигурността, стремежа си към призрачен комфорт.

- Останете насаме със страха. Обикновено ние бягаме от страховете си, не ги признаваме, крием се от тях и търсим спасение в шопинга, храната, в развлеченията. Това е нелогично, защото именно бягството от страха създава повечето ни проблеми. Останете със страха, стойте неподвижно и го огледайте, опознайте го, дишайте. Съберете смелостта си и бъдете там, където се страхувате да бъдете.

- Усмихнете се на страха си. Страховете възникват и това е напълно естествено. В определени ситуации ние оцеляваме благодарение на страха. Нормално е да се страхуваме. Не е нормално да бягаме от страха, да го отричаме и да не го познаваме. Особено в ежедневието. Затова - погледнете го в очите, усмихнете му се и го приемете. Това намалява силата му.  

- Сприятелете се със страха. Насочете любопитството си и го изучавайте. Страхът има много лица и проявления. Опознайте ги. Проследете как влияят върху тялото ви, как се отразяват на поведението, на реакциите ви. Обикновено това са поведението и реакциите на малкото дете, което живее в нас, а ние не искаме да реагираме като деца, защото очакваме наказанието за това. Когато, обаче, опознаем страховете си, когато се сприятелем с тях като големи хора и ги овладеем, тогава те се разтварят като лек бял облак върху яркото небе на нашия разум.

- Определете действията си. Необходимостта да олекотите тежестта на страха си чрез вещи повече няма да ви обременява. Можете да спрете да посещавате любимия си онлайн магазин, или да го отложите за след месец, когато страха да не би да не сте достатъчно привлекателни повече няма да ви владее. И т.н.

В крайна сметка ще се убедите, че всичко ви е наред, че не е необходимо да се променяте или да разчитате на вещите да ви помагат да се самоизразите или да се усъвършенствате чрез тях. А това усещане е в пъти по-ценно от всичките вещи на света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар