четвъртък, 26 май 2016 г.

Техники, които могат да ни спасят от импулсивни покупки

Ние всички - дори колегите от медийната "фабрика", които знаем "кое как се прави" - сме си най-обикновени потребителски единици. Добре е да помним, че сме атакувани ежедневно с какви ли не медийни послания. Най-често не в наша полза.

Дори, когато знаеш това, далеч не винаги успяваш да помислиш навреме и да се противопоставиш, затова споделям опит и решения :)

На практика всички ние имаме симптомите на една и съща болест – тя ни напада внезапно и напълно неочаквано. Тази болест сразява някои от нас, докато безцелно сърфират в нета, други ги причаква направо на улицата, а върху трети връхлита, докато се разхождат в моловете.



Болестта започва различно, но резултатите й са еднакви при всички: идваме на себе си едва вкъщи и изненадано разглеждаме покупките, които току-що сме направили.

Склонността към импулсивни покупки е характерна за всеки от нас в една или друга степен. Лечението на болестта е дълго, трудно, но въпреки всичко - възможно! Днес ще ви разкажа за някои от начините, които могат да помогнат да си изработим имунитет.

1. Каква е стойността на парите ни - на моите, на вашите? Ако разделим месечните си приходи на часовете работно време, ще получим стойността на един час живот, през който сме на работа, тоест далеч от близките си, от удоволствията си и т.н. За пръв път чух това през 2000 година от един преподавател по икономика в студиото на "Искрено и лично". Колко струва един час живот на работа? Бърр. От тогава се опитвам да преценявам повечето покупки от тази гледна точка – колко часа живот ми струват. С колко часа от живота си съм готова да се разделя, тоест да платя, и има ли смисъл. Не, че това винаги помага да не направиш някоя глупост, но включи ли се разумът, вероятността за извършване на глупост, намалява. Това е първата крачка към финансовата дисциплина и от нея до приблизително желания резултат, минават години. И да не помисли някой, че нямам моменти, в които съм наясно, че се занимавам с откровено прахосничество - имам ги в изобилие. Но подобни действия винаги извършвам в моментите, когато нямам финансови цели. Да се върнем на темата, обаче.

2. Не позволявайте на рекламите да разрушат самочувствието ви. Опитайте се да противодействате на рекламите, с които ежедневието ни залива. За да ни продадат каквото и да било, рекламистите първо трябва да смажат самочувствието ни, тоест да ни убедят, че без тази вещ – за която често не сме и подозирали, че я има – животът ни е абсолютно безсмислен. Дайте си сметка за това и създайте свои критерии за оценка на реалната необходимост да имате или да нямате една или друга вещ. Звучи лесно, но поставянето на филтър срещу рекламните послания, отнема време и коства сериозни усилия. Подчертавам, обаче, че си струва. Според мен, най-вредни са ТВ рекламите, които атакуват през основните сетива и остават в подсъзнанието. Заради това вкъщи, докато с децата гледахме ТВ, започнеше ли рекламен блок , задължително изключвахме звука.

3. Шопинг терапията е измислица на успешните продавачи. Шопинг терапия няма – нормалните психолози знаят това. Клиентите, склонни да правят импулсивни покупки, са мечта за всеки търговец. Именно заради тях се организират всички разпродажби, „щастливи часове”, „черни петъци”, ваучъри за отстъпки, предложения за 3 вместо 2, когато нямаш намерение дори и за едно и т.н. Възбуденият клиент не се интересува от качеството, не се интересува от характеристиките на изделията, често не се интересува и от цената, изобщо не взема предвид целесъобразността на покупката си. Подобни капани или трябва принципно да се избягват, или малко преди окончателно да щракнат, да се направи пауза – изчакваме няколко минути, поемаме въздух, и, докато дишаме, мислим дали наистина имаме нужда от покупката. Не е лошо в подобен момент да прехвърлим наум собствените си критерии за оценка на реалната необходимост да имаме или да нямаме точно тази вещ. Ама точно тази и точно сега. И най-добре - мирно и тихо да излезем от магазина, преди да сме купили нещо, за което ще забравим още утре.

4. Определете реалната стойност на импулсивността си. Тази точка е трудна за изпълнение - веднага го отбелязвам, но все пак: полезно е да си направим списък с вещите, които вече имаме. Аз нямам такъв, но приблизително съм се ориентирала кое колко често използвам и не използвам, и колко ми струва. Идеята на подобен списък е да се изчисли приблизителната сума на вещите, които са били некачествени, но с отстъпка, на откровено ненужните, на излишните и т.н. Сумата е солидна и оставя неизгладими впечатления. Когато се случи да заимаме нужда от "шопинг терапия", не е лошо да си я поглеждаме - дали в смарт телефона, или в бележника – това е ценна антишопинг терапия, която се отразява добре на личните  финанси.

5. При онлайн продажбите ние не виждаме реалните пари, с които съвсем реално се разделяме. "Не се регистрирайте в сайтове за онлайн продажби, които търгуват с продукти, които неудържимо ви привличат" - не помня къде прочетох това полезно изречение. Признавам, че далеч не веднага започнах да следвам този мъдър съвет. С времето лично се убедих не само от своя опит, че да се разделяме с пари, които не виждаме, е много по-лесно. Затова безкасовите плащания толкова добре се отразяват на търговията. Дайте си сметка за това, докато пиете кафе в някое приятно квартално заведение.
Разбира се, написаното в тази статия, е само малка част от огромната сфера полезни знания и навици, наречена "Лични финанси". Странно е, че не се изучава в училище :)))

Ние сме устроени така, че спирачките в която и да било област не действат, ако нямаме ясни цели, които сме избрали и харесваме, и към които се стремим. И тук финансовите цели са важни. Те трябва да са ясно формулирани, да бъдат постоянно пред очите ни или да бъдат помнени – месечният купон с приятели, почивката в красивия курорт, който вече сме избрали,  живот без дългове и т.н. Ако, като мен, сте фенове на удобните програмки за смарт телефони, то с удоволствие споделям тези, които ползвам аз. Започнах с Finance Book (App Store, Free) - простичка, дружелюбна програмка, в която има два основни раздела: приходи и разходи. Предвидени са възможности да бъдат създавани собствени категории и подкатегории. Програмата, безспорно, действа дисциплиниращо и поставя ред. С времето спрях да изхвърлям веднага всички касови бележки. Сега ги хвърлям, но след като въведа цифрите във финансовите приложения в телефона си. Другата програма, която ползвам, заради статистиките, които липсват във Finance Book, е Dollarbird (App Store, Free) - интуитивна, подредена, с много възможности. За Android не съм ползвала лично, но съм чувала добри думи за MoneyWise (Google Play, Free). А и Dollarbird има вариант за Android. В наши дни програми за управление на личните финанси има достатъчно, така че всеки може да избере своята спрямо желанията и навиците си. Мисля, че е по-важно да поискаш да имаш ясната картина на финансовите си навици, която с времето да промени поведението ти плюс - естествено - последователност и търпение.

И за финал едно мотивиращо изречение: ако не управляваме мъдро парите си, те безжалостно управляват нас.

Ако Ви харесват публикациите в блога, АБОНИРАЙТЕ се за нашия седмичен обзорен NEWSLETTER, в който винаги добавяме по нещо, което няма да намерите в блога. Ще го получавате всяка съботна сутрин. Ако не Ви хареса, винаги можете да отмените абонамента си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар